rwanda en tanzania - Reisverslag uit Kilangala, Tanzania van leo groendijk - WaarBenJij.nu rwanda en tanzania - Reisverslag uit Kilangala, Tanzania van leo groendijk - WaarBenJij.nu

rwanda en tanzania

Door: leo groendijk

Blijf op de hoogte en volg leo

17 Juli 2019 | Tanzania, Kilangala

vrijdag 12 juli 2019

Woensdag aan het ontbijt in Dar es Salaam kwamen we er achter dat onze volgende vlucht enkele uren was vervroegd zodat we overhaast het hotel in Das es Salaam hebben verlaten. Gelukkig vlak naast de luchthaven dus we zaten niet vast in de files van de bomvolle stad Dar es Salaam. Na een voorspoedige vlucht van ongeveer 2 uur naar de stad Mbeya, in het westen van het land, moesten we wegens slechte telefoonverbindingen nog ruim 1,5 uur op Moses, het hoofd van de Kilangala missiepost wachten. Na een rit van ± 5 uren door het platteland van Tanzania om rond 22.00 uur gearriveerd in de eerste stopplaats Sumbawanga, alwaar we werden ontvangen in het conferentiecenter van the Moravian Church of Tanzania, door Dr Gaby Falkenberg van de Herrenhutter stichting uit Duitsland. We hebben hier later overnacht.
Donderdag ochtend hebben we de African Rainbow school bezocht, alwaar er voor Leo een mogelijke grote klus ligt in het faciliteren van 3 laboratoria voor Biologie, Scheikunde en Natuurkunde. Leo heeft de docenten op weg geholpen en geïnstrueerd voor het maken van een nieuwe inrichting en hen tevens enthousiast gemaakt voor het behandelen van het onderdeel “waterzuivering” in de opleiding. Een vak wat een combi is van alle drie vakken. Leo gaat daar a.s. maandag weer naar toe om e.e.a. af te stemmen. Ook zal het waterprobleem op de school wellicht kunnen worden verholpen. Daarna hebben we nog een kleine timmerwerkplaats bezocht waar het nieuwe meubilair voor de Rainbow school zal worden gemaakt. Daar gaan ze het nieuwe laboratoriummeubilair maken. Rond 17:00 zijn we in Kilangala gearriveerd, alwaar we hartelijk werden ontvangen door de familie van Moses en buurvrouw Rosa, een door Trijntje Beimers ooit opgevoed Afrikaans weeskind waar we gewoon in het Fries mee kunnen praten! Een bijzondere gewaarwording.
We zijn gehuisvest in “the guesthouse”, ieder een eigen kamer, er zijn 2 WC’s die je met een litermaat moet doorspoelen, en een koude douche. Klamboe geinstalleerd en de verlichting gerepareerd met nieuwe pitten.
Vanochtend 8.00 uur eerst naar de ochtendopening geweest, alwaar we aan het personeel van de missiepost werden voorgesteld. Daarna hebben we het hele waterleidingstelsel van het dorp geïnspecteerd en naar verbeteringen gezocht. De metalen tank die we in 2015 hebben geplaatst heeft hier en daar wat aandacht nodig. Er is een poging tot sabotage geweest en dit zal worden verholpen. De distributie van het water moet geoptimaliseerd en er moet waarschijnlijk een extra bron vanuit de berg worden aangesproken. Deze hebben we bezocht en zal voldoende water gaan leveren voor een deel van het dorp. Ook moeten er wat niveauafsluiters en kleppen worden vervangen. Onderhoud. We zullen een nieuwe tank laten metselen inclusief opvangbasin. Dit gaan ze zelf allemaal uitvoeen met leerlingen van de kleine technische school. (25 leerlingen).

Met Moses, zijn zoon Aron en Fortunatus (hoofd timmerschool) hebben Jan D. en JanP. de mogelijkheden voor het realiseren van de nieuwe timmerschool voor volgend jaar besproken. De financiering voor het nieuwe gebouw is een uitdaging. We komen tot 3 mogelijke plannen:
A: binnen een jaar de geheel nieuwe werkplaats volgens de eisen van de overheid, kost veel geld.
B: eerst de noodzakelijke machines plaatsen in de oude timmerwerkplaats, lesgeven en geld verdienen en dit investeren in het nieuwe gebouw, nadeel er moet een tijdelijke elektriciteitsaansluiting en wat verbouw komen, beetje zonde voor het geld.
C: bouw eerst de helft van de werkplaats, zet daar de machines, doe het bank-timmeren in de oude werkplaats op 200 m afstand en met het te verdienen geld de rest van de werkplaats afbouwen.
Als Jan P. en Jan D. sponsors kunnen vinden is plan A wellicht haalbaar, wie biedt zich aan?

De 2 Jannen zijn naar het computerlokaal gegaan waar nog 6 hele oude computers met hele grote beeldschermen stonden, Jan Dros bied aan om 10 “nieuwe” computers van 4 jaar oud, afgeschreven door het MCL te regelen. Maandag gaat Jan met Aron naar Sumbawanga om te onderzoeken of het haalbaar is een aansluiting op de glasvezel te krijgen of iets met een straalzender, we hebben hier totaal geen internet en zelfs het versturen van SMS lukt soms niet.

Leo is ondertussen met 2 docenten naar het ziekenhuis om het waterfilter een onderhoudsbeurt te geven en de heren te instrueren, zeer nuttig en succesvol. Het water is weer drinkbaar!! Het ruwe water vanuit de berg is erg troebel door zanddeeltjes. In de regentijd is dat nog veel erger.
Morgen gaan Fortunatus en Jan P. les geven aan de studenten bouw over algemene veiligheid, maandag waarschijnlijk ook. Jan zal het samenwerkend leren introduceren. Een handicap wordt de taal. Leo gaat met Moses en één van de docenten inkopen doen in Sumbawanga, voor aanpassingen aan het waterleidingsysteem. De vlotterafsluitingen die er nu in ziten slibben snel dicht. We bedenken een oplossing met PVC verloopstukken en een drijvende handbal. We gaan proberen of dit beter gaat werken.
De dagen in Kilangala zijn ontzettend nuttig. Met je eigen ogen en oren zie je veel meer dan wanneer je alleen via mail communiceert. Mensen recht in de ogen kunnen kijken en voelen wat hun problemen zijn is domweg een vereiste als je projecten ondersteunt.
Het dorpje staat voor de uitdaging om na 50 jaar steun vanuit het westen in de nabije toekomst op eigen kracht verder te kunnen. Dat is een hele opgave want om iets economisch haalbaar te maken valt vies tegen.
Hoe onderhoudt je een school met hele arme ouders die amper schoolgeld kunnen betalen? Hoe onderhoud je een klein ziekenhuisje als de patiënten amper geld hebben voor medicijnen of hulp? Zo gaat dat met vele voorzieningen die in het dorp zijn opgebouwd. Een gekregen trekker, een gekregen ambulance etct etc.
De zoon van de Missieleider Moses , Aaron (!), is na een periode in Canada te hebben gewoond weer terug gekomen in zijn geboorte dorp en gaat met zijn kennis en achtergrond zijn vader opvolgen. Een prachtig voornemen van Aaron. Hij ziet allerlei mogelijkheden tot groei van de inkomsten voor de gemeenschap. Koffie verbouwen, zonnebloemen en bananen veldjes zijn in aanleg.
Als Water for Everyone gaan we het komende jaar werken aan de bouw van de nieuwe watertank, het veranderen van een eerste opvangtank tot bezinktank voor zand deeltjes, het verbeteren van de waterafsluiters met PVC en bal kleppen en het verbeteren van de waterverdeling en op termijn de watervoorziening aan een middelbare school buiten het dorpje. Het water filter in het ziekenhuis werkt goed en zal beter onderhouden moeten worden. De twee mannen die dit moeten doen hebben nu voor het eerst een gedegen oefening gedaan om dit te doen. Het filter is helemaal gedemonteerd , gereinigd en opnieuw geïnstalleerd.
Morgen meer……