We zullen doorgaan
Door: Leo Groendijk
Blijf op de hoogte en volg leo
01 Mei 2014 | Benin, Cotonou
Na het bezoek dus iets eten. In een straattentje vlak bij Maurice zijn huis. Ik wijs maar wat aan want het lijkt allemaal op elkaar. Ik wil absoluut geen vis want die liggen sowieso veel te lang zonder water. Die hebben veel te veel kilometers gemaakt op het droge. Dus ik laat me verwennen met een halve kalkoen. Meestal is het vlees opgestapeld in een grote aluminium schaal en koelt lekker af tot 30 – 35 graden...... Heerlijk voor de bacterien toch? Alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit! En daarbij al die lekkere weke vage papjes van spinazie met rauwe eieren er door of zetmeelsap met pepers en uitjes. En de bekende deegballen in een plastic zakje. Heerlijk. Voer voor de smaakpolitie!! Die kan zijn lol hier wel op. Je wilt ook niet weten wie het allemaal klaar maakt en vooral niet waar. Overdag zie ik nog wel eens iets maar s avonds is het donker. Ook in de “keukens”. Je tafeltje wordt eerst afgeveegd met een vieze dweil en dan krijg je een bord van een stapel die net door het waswater is gevlogen. Bestek is er vaak niet want meestal eet je met je tien geboden. Die kun je dan wassen met een teiltje en zeepsop wat ook op tafel staat. Ik pas me aan. Iedereen eet het en ik eet weer mee voor de zoveelste keer. T Gaat tot dan toe immer goed. Ik ben echter anders dan iedereen. Ik ben een verwende witte Europeaan. Om half elf naar bed en vannacht om 1 uur brak de pleuris los. Ik kreeg verschrikkelijke buik krampen en het zweet brak me overal uit. Het liep van mijn lijf af. Ik op de pot (zonder water) en flups daar kwam de rommel al. Ik heb gelijk 7 NORIT tabletten genomen en probeerde te slapen. Smoorheet en buikkrampen. Ik voelde een kwartier later al weer zware aandrang en dat ging ruim een uur door. Ik wilde eigenlijk iemand bellen maar wie? Codo woont in Cotonou dus dat schiet ook niet op. Toch maar rustig blijven en wonder boven wonder heb ik tot de wekker van 7 uur geslapen.
De tijd voor ontbijt heb ik laten veranderen van 10 uur tot 7 uur. Eerst werkten we van half acht tot 10 uur op een lege maag en dat trek ik niet. Ik sta te schudden zonder broodje en een bak koffie. Dus we eten nu om 7 uur samen een klein ontbijt en gaan dan in een keer door tot 12.30. Geen koffiepauze helaas. Ik lust wel een bakje om 10 uur maar dat doe ik nu zonder. Vanmorgen les gegeven voor 1 uur en toen weer allemaal aan het werk op het lab. Men vindt het prachtig om op het lab bezig te zijn. Ik heb een watermonster “Leo” gemaakt en daar doet iedereen de analyses op. Leo zijn water is echter bijna op dus ik moet maar even zien hoe ik daar een mouw aan brei. Ik kan wel breien in dit soort situaties. Morgen doen we de laatste praktijkmorgen en dan ga ik door met waterzuivering. Zaterdagmorgen wil ik gezamenlijk afsluiten met een kort college en een terugblik. Zaterdagmiddag of zondagmorgen ga ik naar Cotonou. Daar slaap ik weer in het Hotel waar ik nu al weer naar verlang. Altijd douche, koffie, ontbijt met kaas (!) ipv droge koekjes en crooissantjes zonder beleg. Wat ben ik toch een verwend manneke.
Buiten zitten de leerlingen van de school afdeling metaal stukken ijzer uit elkaar te slaan in vierkantjes van 10 x 10 . Met een dikke moker urenlang in de hitte. Ik noem het geploeter. In Nl mag dit niet eens meer. Dik staal van 3-4 mm dik met een beitel stuk slaan . De metselaars zijn ook weer bezig met de zoveelste muur. Opmetselen en daarna weer afbreken. Tja in die hitte wordt je daar volgens mij moedeloos van en zo zien de jongens er ook uit.
Later meer
Groet , Leo
01 Mei 2014 - 12:20
Tineke:
Hey das ja ook weer wat...... Maar het is toch weer fijn om een verhaal te lezen en een beetje een idee te hebben wat je daar al zoal uit spookt. Nou ik hoop dat Norit zijn werk goed heeft gedaan.
En wens je veel suc6!!
Groetjes en een tuut van ons alle 4 -
01 Mei 2014 - 12:39
Mam:
Heb eindelijk de reisverslagen gevonden!!! Oef, wat zul je je beroerd gevoeld hebben met die vervelende buikvisite!! Ik hoop dat het al wat beter gaat. Ik herken veel van de beschreven situaties w.b.eten uit dee chinesenwijk in Hongkong. Daar hangt ook van alles in en aan de stalletjes. Ik wens je heel veel sterkte, hoop dat je "vriend"ghauw weer vertrekt zodat je weer optimaal van alles kunt meemaken.
Dikke knuffel xxxxx -
01 Mei 2014 - 13:13
Johan:
Hoi ouwe Spartaan,
Frater Frenantius zong: Je hebt talent man, je moet bij een band man, en zo is het gekomen.
Hier moest ik na het lezen van je beeldend verhaal aan denken.
Na jaren fantastisch gemusiceerd te hebben in een kerkband, breng je na het verorberen van
een HALVE Beninsiaanse kalkoen, een davarend Fries buikconcert ten gehore!! Chapeau!!
Ik sluit me graag aan bij de tuut van Tineke en de knuffel van mam.
Johan -
01 Mei 2014 - 16:14
Freerkje:
Andre kan er over mee praten hoe je je voelt. Heeft het zelf in Indonesië gehad. Niet prettig dus. Hopelijk gaat het weer wat beter en maar niet meer van de "straat"eten.
Mooi dat de mensen enthousiast zijn van wat jullie hun allemaal bij brengen. Nu maar hopen dat ze alle kennis snel in praktijk kunnen brengen. Leo succes met het werken daarzo en snel weer opknappen.
Dikke tuut van ons hier ut Burum.
Freerkje
01 Mei 2014 - 18:08
Marten:
Hoi Leo. Een heel andere wereld daaro! Hopelijk knap je snel weer op. Zet 'm op daar! Wow... de hele ochtend door trekken zonder koffie. Wat een ploerten. Zeg maar dat ik gezegd heb dat dat anders moet!
Matn bas. -
01 Mei 2014 - 19:43
KLAAS:
Hoi Leo, dus in de race. Hopenlijk is het snel weer over. Je kunt beter zelf eten koken, dan weet je ongeveer wat er in gaat, haha. Veel suc6 en zet hem op. Groet Klaas. -
03 Mei 2014 - 11:29
Willemien:
7 is wel veel
04 Mei 2014 - 08:14
Leo (de Ander):
He Leo, ik lees net je verslag even, wat een omstandigheden daar zeg en wat een doorzettings vermogen, ik denk dat weinig GPs je dat na doen, hou vol! groetjes Leo -
05 Mei 2014 - 12:13
Pytsje Kampen:
Zonder strijd geen overwinning Leo!!
Mar toch de stried kin soms heftich weze foar al ast net fit bist. Kin dat ek sa ek it siik weze kinst dy sa ontheemt fiele. Maar it komt wer klear de kop komt wer omheech en je kinne ek wer starte wer,t je oan begoun binne allinne in bytsje rêstich oan begjinne.
Betterskip en sterkte foar dyn wurksumheden.
Groetnis fan Lolke en Pytsje -
07 Mei 2014 - 17:08
Jan:
Tja, Leo, regelmatig aan de dunne hoort er nu eenmaal bij. "Ik heb er eigenlijk nooit echt last van", zegt onze Wim altijd, "het komt gemakkelijk en gaat ook altijd vanzelf weer over. Soms duurt het gewoon wat langer". Nog even doorzetten, maatje. We zien elkaar volgende week.
Groet'n van een camping met schoon drinkwater uit iedere kraan en toiletten die elke dag gründlich worden schoongemaakt van
Jan