in Kenia - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van leo groendijk - WaarBenJij.nu in Kenia - Reisverslag uit Nairobi, Kenia van leo groendijk - WaarBenJij.nu

in Kenia

Door: leo groendijk

Blijf op de hoogte en volg leo

17 Januari 2015 | Kenia, Nairobi

Donderdag 15 januari
Gisteren een goede vlucht gehad van A’dam naar Nairobi. Om half vier op in Kollum en Stien hef lekkere broodjes voor me gemaakt met gebakken ei en rond 4 uur vanuit Kollum met de schipholtaxi, geladen met 4 grote en vooral zware koffers materiaal, een dikke plastic buis en een handbagagekoffer voor wat kleren richting de douane. Ik ben heel vroeg op Schiphol want heb een uitvoerverklaring nodig voor alle onderdelen van de waterzuivering die in de koffers zit.
Da’s een kwestie van een stempeltje halen maar ik reserveer wat extra tijd voor het geval men de inhoud wil zien. Je weet maar nooit. t Kost 5 minuten en klaar is Kees. Daarna mijn paspoort opgehaald bij Avia want de visa zijn heel laat aangevraagd en de paspoorten liggen klaar op schiphol met een heel mooi visumsticker er in.
Rond kwart over 7 komen ook Marco en Robyn opdagen. Bij het inchecken even 100 Euro overgewicht betalen want de sjouwers mogen geen koffer dragen van 25,3 kg. En dat 3 keer.
23 kg is toegestaan en 25 kg is het maximum wat men mag tillen. Nooit een probleem geweest maar deze keer is het raak.... Toe maar dan. De handbagage zit ook al tjokkievol.
De vlucht van 10.20 vertrekt een half uurtje later omdat er een koffer zoek is. Onderweg lekker geslapen en de krant gelezen. Om 21 uur ‘s avonds Kenia tijd (2 uur later) landen we op Nairobi airport. Het spannendste in het hele traject komt dan want we gaan op een toeristen visum naar binnen terwijl we gewoon aan het werk gaan. Op de formulieren voor douane, visum aanvraag en registratie schrijven we “holiday and visiting friends and taking a waterfilter as a gift”. We hopen dat we de boel niet hoeven in te klaren want dan is er wellicht een paar honderd dollar belasting te betalen. De tijd en de drukte helpt ons want een gezette vrouw van in de 60 vraagt wat we in de koffer hebben. Kleren en een waterfilter. Ik heb een groot kanon bij me en aluminium kokers als statief. Even twijfelt ze en roept dan ineens GO. Een zucht van verlichting bij ons drieen want het scheelt veel geld en veel tijd en veel om uit te leggen. Daarna drie kwartier wachten op onze chauffeur die ons naar het andere vliegveldje gaat brengen waar een klein aviation club is gevestigd. We krijgen elk een prima kamer met muskieten net en drinken in de club een biertje. 11 uur op bed en s morgens verder met een 8 zitter 2 motorig vliegtuig over de savannes naar Masia Mara Talek in het zuiden van Kenia. Een prachtige tocht van een uur met een tussenstop ergens om enkele toeristen in en uit te laten. Je landt dan ergens midden in de rimboe op een zand landingsbaan op een manier die je kent van de flying doctors. Een unieke ervaring tijdens deze reis. Een half uur kater landen we op een zelfde soort baan in het National Park Masai Mara. We worden afgehaald door een Jeep met twee Masai en rijden dan een uur door het oerwoud en over de steppe naar het basecamp. Onderweg zeebra’s, olifanten, hippo’s, gazelles, buffels, zwijnen, apen, giraffes en een groep cheetah’s. Allerlei wild is er te zien en dit is voor mij wederom een schitterende ervaring. Was eerder in Noord Kenia en heb ook daar een dag Safari gedaan.
Om 13 uur komen we op het kamp aan en onze bagage lossen in de tenten van het basecamp. Ik heb een eigen tent met drie bedden, een douche!! En WC. Er is geen stroom maar dat hindert niet. Het kamp ligt midden in de bush dus we moeten in donker voorzichtig zijn want er kan zo een luipaard of een leeuw langs je tent lopen. Het wemelt er van de apen en de tent heeft een slot. Niet tegen dieven maar de apen stelen alles uit de tenten, ha ha. Ze nemen zo je tas mee.
Na het middageten de locatie bekeken waar we de waterzuivering gaan opbouwen. Da’s een punt van discussie want men heeft iets anders bedacht dan we hebben afgesproken. Na lang wikken en wegen besluiten we het zo te doen zoals we hebben afgesproken. Da’s mooi want dat scheelt veel geïmproviseer, waar ik op zich geen problemen mee heb, maar als men zegt dat “iemand dat een paar keer per dag wel zal controleren” dan gaat er in mijn beleving toch iets mis. Als degene bijv even ziek is of gewoon weg dan vergeet “men” het. Dat geeft alleen maar storing dus we gaan voor de safe methode.
Aan het einde van de dag de tent dicht en op slot voor de apen. De nacht is goed en het is lekker koel in de avond en nacht. Reden waarom men een hete kruik in mijn bed heeft gelegd. Ik herrinner me dat van vroeger toen het bij pons op de slaapkamer soms gewoon vroor. Kruik er uit , ik in bed en heerlijk geslapen zonder muggen. S Nachts wel bezoek gehad van bush monkeys. Een soort miniaapjes die over je tent heen rollen van de pret of zo. Ik dacht aan ratten maar die zijn hier niet....
later meer... greetz, leo

• 17 Januari 2015 - 20:55

Tjaard:

Hoi Leo, fijn te lezen dat alles zo vlot is verlopen. De tent inderdaad maar goed op slot houden snachts en! Overdag. Ik wens jullie een fijne tijd en hoop dat het waterfilter naar te vredenheid kan werken. Hier wordt het kouder, ze melden al lichte natte sneeuwval. Verder Groetjes van hier van Conny en mij. ook groeten aan je collega's. Samen komen jullie er wel uit.

• 17 Januari 2015 - 21:34

Jan:

Een heerlijke ervaring tot nu toe, Leo. Dat tentje, waar je het in de mail van 2 weken geleden over had, valt nogal mee. Een wc aan boord!

• 17 Januari 2015 - 21:48

Tineke Schilstra:

A goeie, tsjonge wat makkest wer bysûndere dingen mei! Do dochst geweldich goed wurk en dan binne al dy moaie dingen gewoan kadootsjes dyst fertsjinnest!
    Syn seine winske dêr.

• 18 Januari 2015 - 10:27

Gerrie:

Geweldig Leo! Benieuwd naar de foto's van al die apen die je tent belagen... Begrijp ik het goed dat je daar wel een wc hebt, maar geen waterzuivering? Ook benieuwd naar foto's uit de bush van je waterzuivering.

• 18 Januari 2015 - 12:25

Ynte:

Leo.
    Je bent een bevoorrecht man.
    Gebruik je talent op de plek waar je geplaatst word vent.
    Houd lijf en leden gezond.
    groet.YK

• 18 Januari 2015 - 13:47

Leo:

goed bezig pappa!!

• 18 Januari 2015 - 14:43

Aize:

Prachtig verhaal. Bedankt.
    Veel succes met het bouwen.

gr, Aize

• 18 Januari 2015 - 16:05

Fien En Willem:

Hallo Leo, zijn net thuis uit oostenrijk van een heerlijke sneeuwvakantie. Heel wat anders dan jou klimaat daar. We wensen je een hele goede en werkzame tijd in Kenia. Gr.Willem en Fien

• 18 Januari 2015 - 19:54

Anni Koster:

Hoi Leo, net de dag dat jij vertrok kregen wij bezoek van een vriend uit Oeganda. Hij zou graag met je in contact komen en meer over je project daar weten. Hij vroeg zich af of hij misschien iets voor je daar kon betekenen, als hij straks weer terug gaat.
    Veel succes en plezier met je geweldige werk!
    Ynte en Anni

• 19 Januari 2015 - 01:46

Keie:

Machtig Leo. wij binne wer thus. super tiid dear jonge. Set em op. Oant sjen.............

• 19 Januari 2015 - 11:59

Jan:

Een avontuur om jaloers op te worden Leo. Denk bij alle dingen, die je daar af en toe tegenzitten aan de woorden van Père Wim: "Il n'y a pas des problèmes, seulement des solutions". Fijn, dat het 's nachts zo lekker koel is.
    Jan

• 19 Januari 2015 - 20:16

Hendrik En Tineke:

Hoi Leo,

Wat schrijf toch mooie reisverhalen. Goed om lezen wat je allemaal doet.
    We wensen je succes en zegen toe bij dit werk.

groetjes Hendrik en Tineke