dinsdag al weer
Door: leo groendijk
Blijf op de hoogte en volg leo
01 Oktober 2014 | Haïti, Port-au-Prince
Ik wordt wakker van enige commotie. Noël moet zijn zoontje naar school brengen maar er is weer eens geen stroom. Wat heeft dat nu met elkaar te maken. Nu, wel. Als er geen stroom is, én de accu’s zijn leeg, én de generator heeft geen diesel meer, én de jerrycan met diesel is leeg, dán heb je een probleem. En dan kan Noël zijn zoontje niet op tijd op school krijgen omdat hij eerst diesel moet halen. Alles op zijn tijd.. Even later start de generator en kan het leven op school beginnen. Er kan koffie gezet worden en de beamer kan gebruikt worden. Vandaag is het de dag van een flink gesprek met onze 4 leraren. Financieel moet er een en ander rechtgezet worden. Structuur en overzicht en transparantie. Het gaat over salarissen die wel of niet zijn betaald, vergoedingen, cursussen, steun aan leerlingen voor het openen van een waterwinkeltje, extra inkomsten voor de school zoals cursussen voor derden en uiteindelijk de toekomst voor de school wordt geschetst. Over 3 jaar selfsupporting..... Oef, dan moet er nog wel een en ander worden bijgespijkerd.
De stroom van de school is een probleem want de generator moet steeds vaker draaien ondanks onze zonnepanelen op het dak. Ik ga op onderzoek uit en doe een aantal berekeningen die moeten aantonen dat de accu’s wel 100 uur stroom kunnen leveren. 8 uur is momenteel echter het maximum en dat baart me zorgen. Ik pieker me suf over hoe het kan. U = I x R en P = U x I en 8 x 225 Ah = 2000 Ah..... De natuurkunde van meneer Kroes van de MAVO en meneer Gardenier van de HAVO van vroeger komt me goed van pas. Invertors en acculaders zijn altijd een aparte materie. Thuis maar eens op bezoek bij AWIZON in Surhuisterveen of Aqua Solar in Sneek.
De discussie met de leraren over inzet en allerlei eerder gemaakte afspraken zet zich vanmiddag door en af en toe vraag ik me wel even af waar ik mee bezig ben. Maar het zijn ook mensen die vechten voor hun hachie.
De avond is gelukkig lekker koel door een stevige bries. Ik begin al een beetje af te tellen naar mijn vertrek toe. Vrijdag ga ik met de bus naar Santo Domingo en ik slaap daar een nacht bij Daniel en Mercedes Rodriguez die me eerder ook geholpen hebben toen ik na de aardbeving naar Port au Prince ging met de zuiveraars voor de slachtoffers. Ik ga in SD nog een paar bedrijven bezoeken die waterfilters en pompen leveren. Mogelijk een nieuwe bron voor onderdelen voor onze Haitianen. We denken dat het in de Dom Rep véél goedkoper is dan op Haiti. Ik zal het zien. Hier is de boel schreeuwend duur door een stelletje dikverdienende multimiljonairs. Eigenlijk zou ik er geen dollar meer willen besteden als je bedenkt dat die rijke stinkerds er lachend beter van worden. Ondanks de ellende (of eigenlijk dankzij) in het land.
Letter meer
Oan’t sjen
Leo
01 Oktober 2014 - 21:17
Tineke:
Prachtig dat je ons weer zo op de hoogte houdt.
xx ons